Forum Settings
Forums
New
Jan 14, 2010 8:31 AM
Jun 2009
6
Ha, ha, ha! Chyba mi się udało założyc temat gdzie trzeba! A więc do rzeczy: niech każdy kto chce się podzielić i pochwalić swoją spostrzegawczością, swoim oczytaniem czy, zależy jak to nazwać, uzależnieniem od m&a, pisze co wie!
Nazwałam 'topik' 'pozycjami' bo przecież istnieć mogą animce podobne do PH, choć osobiście wolałabym nie oglądać nic podobnego do animowanej adaptacji PH...Zależy jednak od gustu.
A więc - jeśli już ktoś zna coś co podobieństwem swym nasuwa mu skojarzenia z PH, bez krępacji proszę pisać dlaczego mu się nasunęło, a nawet podawac linki do odpowiednio pomocnych w namierzeniu danej pozyji stron. Tudzież postępować analogicznie w wypadku podejrzeń o plagiat PH!
Co mi się wydaje podobne? (to nie jest po kolei, ani nie jest logiczne, to swobodny strumień świadomości, aczkolwiek próbowałam go odpowiednio zatamować tam i uwdzie)
-Kuroshitsuji: no bo klimaty są podobne, przypomina epokę wiktoriańską, nie jest do końca realistyczne, też jest chwilami mroczne, chwilami boki zrywać ze śmiechu, też wychodzi w G-Fantasy i nawet kreska jest odrobineczkę, taką ociupineczkę podobna. No, poza tym, że anime było lepsze od anime PH, to są podobne, czyż nie?
-FMA: tak wiem, to jest przesada, ale co ja na to poradzę? Każdy wypowiada swoje zdanie, a moja skrzywiona osobowość doszukała się i tu pewnych podobieństw. Obydwa są shonenami, mają porządny humor i takąż kreskę, no i są interesujące jak diabli.
-Rozen Maiden: ekhem, klimat jest mroczny, tu i tu są lalki i wyszukane stroje (hej, no w Abyss też się bawią lalkami!), no i wydaje mi się, że muzyka z anime pasowałaby do PH...
-Akagami no Shirayukihime: bo obydwa uwielbiam, bo kreska jest wystrzałowa, bo ...no, tyle. Więcej nie da się wypowiedzieć.
-07-Ghost: bo anime wyszło w tym samym okresie, bo najpierw zamysł obydwu wydawał mi sie nieco podobny
-Ookami ga Kuru! - bo ma potencjał, jeszcze nie wiem, czy zmarnowany, bo występują jakieś dziwne przypadki, bo główna bohaterka też się ni to elegancko ni to historycznie ubiera, bo wogóle jest podobne (choć bez dwóch zdań o wiele, wiele gorsze od PH)
-'+C: Sword and Cornett': podobne do Akagami no Shirayukihime, a więc do PH też. Ale na poważnie: kreska jest bardzo ładna, mamy inny świat, trochę podobny do naszego późnego średniowiecza (?) - PH przypomina przecież erę wiktoriańską, sama historia chyba też zmierza w kierunku odkrywania kolejnych sekretów i narastania nowych, i wogóle ma potencjał ogromny.
Tu w tym momencie poczułam się zmęczona, więc tyle z mojej strony. Pamiętajcie, że dzieki wam mogę mieć coś ciekawego do czytania/oglądania!!!!
Reply Disabled for Non-Club Members
Jan 15, 2010 4:36 AM

Jan 2009
864
Hm, część moich skojarzeń już wymieniłaś (Kuro, 07-Ghost itp.), więc dodam tylko kilka:
- Tsubasa -RESERVoir CHRoNiCLE- - szukanie wspomnień w kawałkach (tylko różnica polega na tym, że w TRC mamy piórka), różne światy (okej, tu kolejna różnica, ale... mamy też ich różne rodzaje) itp. Oba mają świetną kreską i wciągającą fabułę (dobra, teraz MUSZĘ to napisać: Tsubasa o niebo lepsza i już xD). I to w sumie byłoby na tyle.
- Crimson Shell z oczywistych powodów
- Tegami Bachi - w sumie nie wiem czemu... oba mają swego rodzaju tajemniczy klimat, w dodatku oba są bardzo dobre. W obu chodzi coś ze wspomnieniami (tylko TB w innym sensie)...

I nie wiem co jeszcze >.< W sumie trudno podać najbardziej podobną pozycję do PH, ale mi się i tak będzie zawsze Kuro łączyło, bo czytałam praktycznie w tym samym czasie.
Apr 17, 2011 6:13 AM

Mar 2009
2233
Mi się jakoś tak skojarzyło (oprócz tych powyżej wymienionych) najbardziej chyba "Heart no kuni no Alice".
"NatiChan" said:
- Tegami Bachi - w sumie nie wiem czemu... oba mają swego rodzaju tajemniczy klimat, w dodatku oba są bardzo dobre. W obu chodzi coś ze wspomnieniami (tylko TB w innym sensie)...

Mi się "Tegami Bachi" też kojarzy. Szczególnie klimatem i muzyką.
Apr 22, 2011 11:22 AM

Aug 2010
96
Hmm Wiele osób twierdzi, że Yumekui Merry jest podobne do Pandory. Ja niedawno skończyłam oglądać to anime i szczerze mówiąc spodobało mi się znacznie mniej od PH, ale klimat rzeczywiście jest troszkę podobny, i Merry kojarzyła mi się z Alicją. Poza tym jednak większego podobieństwa nie widzę, ale myślę, że warto obejrzeć :3
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» Ulubiony bohater PH? ( 1 2 3 )

Yashima - Aug 6, 2009

102 by -Natsumi12- »»
Mar 8, 2014 8:12 AM

» Wzrost bohaterów?

Yashihimi - Aug 22, 2009

28 by Limonene »»
Sep 2, 2013 1:25 PM

» Znienawidzona postać ( 1 2 )

NatiChan - Aug 7, 2009

73 by Limonene »»
Sep 2, 2013 1:22 PM

Sticky: » Karty klubowe ver.2 [Otwarte] ( 1 2 3 )

NatiChan - Nov 18, 2009

112 by Ayame24 »»
Jul 7, 2013 5:11 AM

» AMV / MMV

Yashihimi - Aug 25, 2009

15 by Kyuik »»
May 13, 2013 5:34 AM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login