Forum Settings
Forums
New
Jul 22, 2024 8:33 AM
Jan 2024
31
Искам да знам според вас кой са най популярните анимета тук доста хора с който съм говорил знаят обичайното като например bleach, Naruto, YuGiOh и така на театъра но и доста хора с който съм говорил знаят неща като Darker Than Black, D.Gray-Man и Shaman King защото те са едни от малкото анимета с български превод тук и доста хора ги помнят даже съм виждал български аниме ютубъри да правят видеа в който говоря за D.Gray-Man друго което съм забелязал е че доста хора тук знаят Serial Experiments Lain което въпреки че е що годе популярно аниме не съм никога очаквал че ще е в България същото се отнася за неща като Bakemonogatari и Nana според вас какво ви е мнението и кой са според вас най-популярните анимета тук
Reply Disabled for Non-Club Members
Jul 25, 2024 12:44 AM

May 2018
12559
@Vesko_07 ето моят поглед по темата.

Зависи си от периода и медията.

През 80-те най-популарното аниме ТВ шоу беше Буревестниците от 2086-та, а най-популярното видео заглавие Техно полиция. Забавна история с второто, защото тогава нямаше много лични VHS устройства и хората са го гледали масово по така наречените кино-видео клубове (където организираха групови видео прожекции). Не съм ходил на такива, та и разбрах за анимето значително по-късно от фенове мой набор. Имаше и други анимета по телевизията (като Хайди и Пчеличката Мая), както и филми по кината (Космическата огнена птица, един от филмите за Люпен Трети - Загадката на Мамо и пр.), но не бяха много обичани.

През 90-те имаше бум на аниметата на видео (Акира, Ловецът на вампири Ди, Юмрукът на северната звезда - филмът и пр.), но телевизията пак беше напред с Волтрон и Конникът и Звездните шерифи. Тайнствените златни градове е интересен случай, защото за първи път го излъчиха в края на 80-те, но стана популярно при второто му излъчване през 90-те.
На кино се сещам само за Принцеса Мононоке.

Нулевите донесоха доста ТВ анимета и в началото най-големият хит беше Shaman King. По онова време беше по-популарно от Dragon Ball, Naruto, Bleach и One Piece взети заедно. После удариха позакъснелите рекламите за играчки, като Pokemon, Yu-Gi-Oh! и Beyblade...дори мога да споря, че Beyblade беше най-популярното от трите.
Към края на десетилетието със засилването на влиянието на интернет културата все пак изплува Голямото трио (Naruto, Bleach и One Piece) и подобни на тях.
Да, заглавия от сорта на Darker Than Black (само първи сезон), D.Gray-Man, Fullmetal Alchemist (2003), Samurai 7 и Gankutsuou бяха познати на средния фен, но мисля не особено обичани.
Въпреки че никога не дойдоха по кината филмите на студио Ghibli също набраха популярност през този период, но те бяха по-скоро в царството на кино маниаците, а не аниме феновете.

През десетките според мен българският аниме фендъмът позамря и като обем и като уникалност. Още стана неотличим от световния. Каквото е било популярно с световен мащаб тогава JoJo, Shingeki no Kyojin, Kuroko no basuke, Boku no hîro akademia, One Punch Man, Black Clover и пр. важеше и за нас.

През двайсетките може би заради пандемията обемът на българския фендъм нарасна, защото това е и световната тенденция, още и вкусът не бих казал, че се отличава особено много - предимно battle shounen-и и isekai-и.

Това, което може би никога не проби у нас са MOE и CGDCT тенденциите. Примерно през нулевите K-On, през десетките Non Non Biyori и от двайсетките Maoujou de Oyasumi не оставиха никакъв отпечатък.
Друга екзотика - ядрото на mecha фендъма ни е солидно, но хората в него май не сме много. (Още имаме известен спор около Code Geass, аз примерно го ненавиждам.)
alshuJan 4, 5:05 PM
Aug 15, 2024 10:29 AM

Nov 2019
19
Малко късно намерих поста (и клуба xd).
Да си кажа честно, чак когато бях на 11 осъзнах каква е разликата между западна анимация и анимета (2014 година). И по мой спомен, повечето анимета, които гледах бяха показвани по телевизията или ако някой баща му бе донесъл DVD.

Ако трябва да се завърна в детската градина, най-популярни анимета бяха тези, които са за рекламиране на продукт (Yu-Gi-Oh, Pokemon, Bakugan). Всички ахваха, когато видяха някоя много рядка карта/фигура.

Колкото до каналите:
Бях твърде малък, когато Jetix съществуваше в България, но имам спомен за Наруто.
Детският канал на Евроком - EKids пускаше понякога Kirby: Back at ya! и Deltora Quest (не си спомням други).
CN пускаше Bakugan и някъде в ранните 10- всеки чакаше да пуснат втория арк на Inazuma Eleven.
И естествено, детският канал на TV7 - Super7 - Ghibli филми, FMA, D-gray Man

Късно се присъединих в онлайн групи на тема Anime/Manga, но повечето бяха огромни фенове на Battle Shounen и други там много популярни анимета (SAO, Mirai Nikki, Death Note), жените естествено слагаха на пиадестал всеки BL.

Коментарът на alshu обаче ми приковава вниманието. С удоволствие бих слушал история за аниме културата в България и развитието й.
Aug 15, 2024 12:44 PM

May 2018
12559
RealMungDaal said:
история за аниме културата в България и развитието й.

Naaah, това са някакви откъслечни представи видени през кривия макарон на личните ми преживявания.

Примерно знам, че имаше големи български фендъми на Тайнствените златни градове, Волтрон и Конникът и Звездните шерифи, но никога на съм контактувал сериозно с тях. Още мисля, че може би бях единственият фен на Приключения в космоса (Uchuusen Sagittarius) въпреки, че го даваха в доста гледаемо време.

Ако просто опиша в по-големи детайли (ако въобще ги помня) личното ми пътуване, това ще е по-скоро изкривена и донякъде непоследователна картина.
Jan 4, 10:13 AM

Jan 2009
176
По мой наблюдения, бих добавила, че някои от култовите или класиките от 80-90те и 2000-ните също имаха последователи, но може би по-нишово. Визирам заглавия като Cowboy Bebop, Ninja scroll, Tokyo Godfathers, Ghost in the shell, Angel's egg, GTO и подобни..

Join My Club Shigurui - Death Frenzy (Still in construction)
Jan 4, 1:55 PM
Apr 2021
1
D. Gray-Man и Darker than Black са точно попадение за един българин. То хората си ги знаят от Super 7, но и като изключим това, те са уникални фикшъни, на които много малко анимета могат да стъпят на тяхното ниво.
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» Стари дискове или епизоди

Vesko_07 - Aug 20, 2024

5 by alshu »»
Aug 21, 2024 9:33 AM

» Български Фен дублажи

UghYupYup - Jul 28, 2024

4 by alshu »»
Jul 29, 2024 6:42 AM

» Тема за донгхуа (това де, китайска анимация)

alshu - Jul 19, 2021

42 by alshu »»
Dec 24, 2023 2:25 PM

» Hidden gems

alshu - Jul 17, 2020

8 by CritiasBG »»
Sep 17, 2023 4:10 AM

» Аниме сайтове

georgi - Aug 16, 2008

35 by Nikolay1122335 »»
Aug 10, 2023 9:52 AM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login