Forum Settings
Forums
New
Jan 6, 2012 3:00 PM
Sep 2008
112
Ktoś ma do zaproponowania jakąś literaturę japońską ze zbiorów naszych bibliotek?
http://83.144.68.130/Opac3/faces/Glowna.jsp - link do bibliotecznej wyszukiwarki

Do tej pory znalazłem i przeczytałem:
Monstrum z wdziękiem - Olgierd Budkiewicz [społeczeństwo, kultura, lata 70/80]
Japonia utracona - Alex Kerr [kultura przez duże K]
Japonia daleka, czy bliska - Ewa Kramler [coś ala pamiętnik z pobytu w obcym kraju na wymianie naukowej]
Samuraj Williams - Giles Milton [historia pierwszego samuraja-barbarzyńcy + zapiski o ekspansji europejczyków w kierunku Azji]

Kafka nad morzem - Haruki Murakami
Wszystkie boże dzieci tańczą - Haruki Murakami
1Q84 - Haruki Murakami
Norwegian Wood - Haruki Murakami
Ślepa wrona i śpiąca kobieta - Haruki Murakami
Na południe od granicy na zachód od słońca - Haruki Murakami
Tańcz, tańcz, tańcz - Haruki Murakami

Kobieta z wydm - Abe Kobo [mężczyzna uwięziony w piaskowym więzieniu z kobietą - rzecz w przerwach do refleksji]
Ballada o Narayamie - Antologia [zbiór japońskiego folkloru]
Sedno rzeczy - Natsume Souseki [sensei i jego uczeń o sednie rzeczy]
Zimny płomień - Yuki Mishima [zbiór krótkich opowieści ostatniego samuraia]
Bezsenność w Tokyo - Marcin Bruczkowski [to chyba każdy polski otaku zna]
Koty z Iriomote - Krzysztof Schmid i Nozomi Nakamishi [polski ekspert od badania dzikich kotów otrzymuje okazję zbadania wyjątkowego gatunku kota z Iriomote + kilka opisów i uwag na temat społeczeństwa i historii Riukiu]

Tsugumi - Banana Yoshimoto
Kuchnia - Banana Yoshimoto

Prócz tych jeszcze książki Tiziano Terzaniego (włoskiego dziennikarza, który przejechał Azję wzdłuż u wszerz)

Dodać opisy(krótkie streszczenia) do tych pozycji? Ktoś interesuje się literaturą z kraju loliconu?

edit 07.01.2012 by Gdynianin
GdynianinJan 7, 2012 2:45 PM

Reply Disabled for Non-Club Members
Jan 7, 2012 6:48 AM

Jun 2009
216
Ho ho! Imponujące ;o Serio. Z wyżej wymienionych czytałam jedynie:
"Japonia daleka, czy bliska" - Ewa Kramler;
"Bezsenność w Tokyo" - Marcin Bruczkowski
i jeszcze "Na południe od granicy, na zachód od słońca".
No cóż do tego jeszcze Wyznania Gejszy i (ale nie ma tego niestety w bibliotekach gdyńskich) "Kumagai. Droga Wojownika." by Donald Richie i "Zagubieni w Tokio" M. Bruczkowski.

Co prawda nie interesuję się literaturą japońską tzn. czytam wszystko co mi się przewinie przez łapki,ale! Bardzo chętnie dowiedziałabym się czegoś więcej o powyższych pozycjach ( jeżeli nie miałbyś nic przeciwko dodaniu krótkich opisów (nawet tak 2 zdania) to byłabym szczęśliwa --> a przynajmniej moje Lenistwo. A jeżeli nie opisy to chociaż napisz, które pozycje szczególnie byś polecił ;))

Jan 7, 2012 11:02 AM

Sep 2011
22
Zasadniczo z książek Japońskich autorów czytałem jedynie "Zatonięcie Japonii" autorstwa Sakyō Komatsu, naprawdę świetny kawał książki Sci-fi.
A tak po za tym to raczej rzadko mam okazję dorwać coś godnego uwagi (głównie dla tego że książki które ubóstwiam to fantasy/sci-fi)
Jan 7, 2012 1:30 PM

Jun 2009
216
Eh fantasy...zaczytywałam się w tym gatunku bez pamięci jeszcze jakieś 3-2lat temu. Ale od dłuższego czasu nie mogę znaleźć nic, co by mnie wciągnęło - albo zmienił mi się gust albo wyczerpały się dobre, świeże pomysły autorów xD Teraz przerzuciłam się na psychologiczne/społ-obyczj ewentualnie takie historyczno-przygodowe. xD Dlatego jestem otwarta na wszystko i chętnie poznam literaturę japońską ;)

Swoją drogą nie wiem czy to się zalicza do tematu, ale polecam też książkę Kazuo Ishiguro "Nie opuszczaj mnie" - nie o Japonii, ale i tak bardzo ciekawe ^^

Jan 7, 2012 3:27 PM
Sep 2008
112
Właściwie to bym polecił wszystkie. Żadna nie zmarnowała mojego czasu. Ba! Nawet umiliły moją egzystencję na uczelni i przybliżyły mi ten wyspiarski kraj.
Bo oglądając animce widać, że biali bracia z Azji mają identyfikujący ich styl i chciałem sprawdzić czy to samo z literaturą i czy tą 'japońskość' widać w opisach podróżników odwiedzających ich kraj. Póki co 'badania' trwają :)

P.S. Tiziano Terzani - "w Azji" opisuje Japończyków jako naród wysoko rozwinięty technologicznie, ale upadający duchowo... przynajmniej tak wywnioskowałem z jego refleksji w czasie wspinaczki na Fuji.
Może i wystawił surową ocenę Japończykom, ale warto zainteresować się jego książkami. Relacjonował konflikt w Wietnamie, transformację ZSRR, spędził kilka lat w Chinach i Indiach.
Darzę go specjalnym sentymentem bo pokazał mi duchową i kulturą stronę Azji jakiej nawet fragmenty z filmu "Baraka" nie potrafią.

Wyszło przydługo... temat założyłem z myślą o książkach japońskich autorów jak i o samej Japonii, a nawet Azji.

Jan 8, 2012 5:02 AM

Sep 2011
22
Wiem że wprawdzie off-top to będzie ale...
Z dobrych fantasy nowej klasy napewno polecam Trylogię Cienia (Brent Weeks) czy też Trylogię Czarnego Maga Trudi Canavani - dwie dobre trylogię, nie mające może zbyt świeżego spojrzenia na fantasy ale mają w sobie coś takiego że kolejne tomy pożerałem z ciekawością :D
No i oczywiście Pratchet :D
Jan 8, 2012 8:40 AM

Jun 2009
216
Hehe, z panem Pratchettem znamy się nie od dziś, także jedyne co mogę zrobić, to wyczekiwać kolejnej znakomitej książki. A co do Canavi...czytałam trylogię,ale...no nie wiem. Jakoś mi nie podpasowała. Chyba dopiero w trzeciej części się ożywiłam, ale...no po prostu nie xD Z kolei nie znam szanownego Brenta Weeksa, więc może sięgnę po jego trylogię ^ ^

Wracając do właściwego tematu...niedawno moja znajoma zgarnęła na gwiazdkę kilka ksiażek Murakamiego, więc będę musiała jej później ukraść co nieco z półki xD

Jan 8, 2012 1:06 PM
Sep 2008
112
Pratchett? A nie miał czasem popełnić samobójstwa?

Jan 9, 2012 8:13 AM

Jun 2009
216
Hm..no cóż, co prawda przyznaję, że nie śledziłam żadnych newsów ze stycznia, ale w wywiadzie udzielonym w grudniu, owszem dalej podtrzymywał, że myśli o samobójstwie (nawet asystowanym), ale póki co nie spieszy mu się umierać, bo ma w planach jeszczeparę rzeczy m.in kolejną cz. ze Świata Dysku oraz jakąś taką wspólną powieść z Nieznaną mi Osobą. Zresztą jestem (prawie) pewna, że nie zrobi tego. To może jest jakaś alternatywa, bo boi się życia z utratą świadomości (postępujący Alzheimer), ale póki co, na pewno się nie podda ;) I pewnie jeszcze co nieco napisze ^^

Jan 9, 2012 9:42 AM

Sep 2011
22
No mam nadzieje że nie zrobi tego dopóki nie napiszę nowej części z Moistem von Lipwigiem ii kontynuacji przygód mojej ulubionej bohatera czyli Samuela Vimesa ;]
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» Poznajmy siÄ� ( 1 2 )

Vivek - Jun 13, 2010

59 by Sapiel »»
Oct 15, 2013 12:38 PM

» Ulubione Openings/Endings

LukiSumi - Sep 16, 2012

15 by Mitsuki15 »»
Nov 15, 2012 12:20 AM

Sticky: » Ulubione amv :D

Mitsuki15 - Aug 30, 2012

2 by Mitsuki15 »»
Oct 21, 2012 12:45 AM

» Oceń piosenkę

Caladan - Jun 18, 2012

15 by Mitsuki15 »»
Aug 22, 2012 9:05 AM

» Spotkanie part 2 czyli...Piknicon! :D

Mitsuki15 - Jul 1, 2012

14 by Sapiel »»
Jul 4, 2012 2:57 PM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login