Jest temat o AMV, to pomyslalem ze zrobie o Opening'ach i Ending'ach. Wypowiedzi tutaj umieszczane maja byc na temat, chociaz niekoniecznie musicie dawac video ;P
Wracajac do tematu dawajcie tutaj OP'y i ED'y, ktore wg was sa zrobione swietnie graficznie lub posiadaja dobrze dobrany utwor, ale tez i te ktore sa najgorsze. Jako ze zaczalem temat to ja zaczne:
1)
Anime: Tenjou Tenge - Opening
Zalety/Wady: O ile ze strony graficznej nie mam nic do zarzucenia, to ze strony muzycznej jest fatalnie o.O o czym mysle idzie sie przekonac juz po pierwszych 5 sekundach. No ale wiadomo jak to jest ja moge nienawidzic, a ktos inny kochac xD
2)
Anime: Bokurano - Opening
Zalety/Wady: Muzyka dobrze wspolpracuje ze strona graficzna. Mysle ze latwo stwierdzic po openingu o czym bedzie anime, nawet jak ktos nie czytal recenzji/opisow. Na pierwszy rzut oka skojarzylo mi sie z Neon Genesis Evangelion, ale moze dlatego ze i tu i tam sa wielkie roboty/mechy/potwory (niepotrzebne skreslic). Jak komus utwor przypadl do gustu (Chiaki Ishikawa - Uninstall), to moge od siebie polecic rowniez remix tej piosenki: YURiE - Aninsutooru (Bokurano)
Hehe, no TT to ma kiepski nie tylko OP :P. Ten Bokurano świetny. Aż zainteresuję się chyba samą serią.
Z mojej strony (same dobre, kiepskie nie zasługują na postowanie :P).
Mój ulubiony:
Ergo Proxy. Jak dla mnie to majstersztyk pod każdym kątem :).
Drugi już wcześniej wklejałem.
Umineko no Naku koro Ni. Moc w tym OP sprawia, że zawsze przechodzi mnie dreszcz. Nieczęsto się zdarza bym przed każdym odcinkiem nowym obejrzał całe OP jeszcze raz.
Next:
Genshiken. O ile samo anime nie przypadło mi jakoś niesamowicie do gustu to opening niesie imo ze sobą sporo pozytywnej energii :D.
Another:
Higashi no Eden. Op dla mnie osobiście fajny z dwóch powodów. Jako jeden z niewielu łamie ustaloną zasadę, że OP w anime powinno trwać dokładnie 1.30 :P. A drugi to fakt, że jest wyraźnie zrobiony w Adobe After Effects, na którym sam pracuję :D.
I last but not least:
Fullmetal alchemist: Brotherhood. Podobnie jak z Umineko, przesz wszystkie odcinki nie odpuściłem sobie obejrzenia całego OP od nowa :). Yui jest the best.
No moze i nie dodam linkow bo sobie mozecie sami znalezc a ja jestem troche zmeczony (moze nie powinienem dzisiaj na sniadanie wypijac dwoch browarow, potem na uniwerek, znowu dwa browary i teraz koncze trzeci...) ale bardzo mnie wkrecil OP toradory (jedno z tych anime gdzie ogladalem go za kazdym razem i to w sytuacji gdzie ogladam po 7-8 epow na jeden raz). Ending zreszta podobnie.
Kolejny ktory mi bardzo przypasowal to Phantom Requiem for the Phantom, niby muzyka nie jest w moim stylu ale w tym wypadku genialnie wprowadza mnie w nastroj.
Dalej lecac to OP i ED z Myselfa, do tej pory bardzo czesto sobie puszczam ale teraz to akurat w wiekszym stopniu pelne utwory. Ale ze mnei Zettai Ryouiki kreci bardzo i Shuri w ED mniaaam. Ale i tak Taiga w OP byla duzo lepsza xD
Jeszcze ED z K-Ona fajny jest ale to glownie ze wzgledu na Mio.
Co do zlych to raczej sie nie wypowiem bo jak mi sie nie podoba to obejrze 1-2 razy i potem przewijam a wiec ciezko mi pamietac.
PS. jakos mi sie dzisiaj rozmywa ekran wiec jakbym trzaskal jakies bledy w dniu dzisiejszym to udzielcie mi dyspensy ;d
Mnie tam sie OP od rosario 2 podobal xD, any way macie pare tytul wyzej wymienionych OP'ow i ED'ow, moze komus sie przyda ;P
Ergo Proxy. Jak dla mnie to majstersztyk pod każdym kątem :).
Ergo Proxy - kiri (MONORAL)
Umineko no Naku koro Ni. Moc w tym OP sprawia, że zawsze przechodzi mnie dreszcz. Nieczęsto się zdarza bym przed każdym odcinkiem nowym obejrzał całe OP jeszcze raz.
Nie wiem czemu ale jak widze ten OP to mi si Shana przypomina :D, any way musze oblukac to anime ;]
Fullmetal alchemist: Brotherhood. Podobnie jak z Umineko, przesz wszystkie odcinki nie odpuściłem sobie obejrzenia całego OP od nowa :). Yui jest the best
Ja wole ED
Sry za jakosc, ale cos nie moglem znalezc lepszej... -.-'
Fullmetal Alchemist Brotherhood - Uso (SID)
Toradora! ending. Kawai i nie mam żadnych pytań xD.
Myself; Yourself - Kimi to Yozora to Sakamichi to (Itou Kanako)
Jeszcze ED z K-Ona fajny jest ale to glownie ze wzgledu na Mio
K-ON! - Don't say 'lazy' (Toyasaki Aki & Hisaka Youko & Satou Satomi & Kotobuki Minako)
2.Bokurano
Do tych endingów mam szczególny sentyment, oddają perfekcyjnie klimat serii ;]
Fajny jest tez 2 ED
Bokurano - Vermillion (Chiaki Ishikawa)
Rosario+Vampire CAPU2 - DNO!!!
Rosario to Vampire ~Capu2~ - DISCOTHEQUE (Mizuki Nana)
Jesli ktos uzywa torrenta to polecam grupe Nipponsei - udostepniaja duzo muzyki z OP'ow, ED'ow i nawet cale Soundtrack'i
////////////////A teraz cos ode mnie ;]
Vampire Knight ~Guilty~ - OP
Vampire Knight ~Guilty~ - Rondo (ON/OFF), szkoda ze koncowke zjeba** jesli chodzi o anime ;D
Tsubasa Chronicle ~Tokyo Revelations OVA~ - OP
Tsubasa Chronicle ~Tokyo Revelations OVA~ - synchronicity (Makino Yui) - szkoda ze nie mam calego anime ;/
Tsubasa Chronicle - Background? :D
Tsubasa Chronicle - a Song of Storm And Fire (Yuki Kajiura) - moze juz nie OP czy ED, ale uwazam ze swietny utwor - pierwszy raz mozna go uslyszec jak Sakura poraz pierwszy uzywa tych skrzydel to podrozy ;d, jesli sie nie myle xD
Trigun - Background?
Trigun - Sound Life (Akima Feat. Neos) - jak ktos kojarzy, to ta piosenke spiewala Rem w Trigun'ie
Trigun - OP
Trigun - H.T (Tsuneo Imahori)
To Aru Majutsu no Index - OP 1
To Aru Majutsu no Index - PSI-missing (Kawada Mami)
To Aru Majutsu no Index - OP 2
To Aru Majutsu no Index - Masterpiece (Kawada Mami)
Suzuka - OP
Suzuka - Start Line (COACH)
Sumomo mo momo mo - OP 1
Sumomo mo Momo mo - Saikyou OX Keikaku (MOSAIC.WAV)
Sumomomo momomo - OP 2
Sumomo mo Momo mo - Setsujou! Hyakka Ryouran (MOSAIC.WAV)
Sumomomo momomo - ED 2
Sumomo mo Momo mo - Mousou Break (Orihime Yozora Feat. AiAi)
Łoho :D. Sporo się tu tego narobiło :). Mnie jakoś ED nigdy nie przypadały do gustu. Nie mają tego powera co openingi. Skupię się więc na tych drugich.
Wszystkie OP z Gundam 00. Imo równie świetne jak samo anime.
gimopl said: Trigun - OP
Trigun - H.T (Tsuneo Imahori)
Świetny Op. Bardzo fajnie zgrany.
Podobnie jak ten:
Cowboy Bebop. Nieźle oddaje klimat samej serii.
Aaa, i jeszcze coś co zapomniałem zamieścić wcześniej :).
Monster. Klimatyczne OP niesamowitego anime. Warto tez wysłuchać muzyki z endingu. Akurat Monster stanowi wyjątek od tego co napisałem na początku postu :P.
OP Elfen Lied to chyba jedyny dobry element tego anime xD. Reszta to syf i beznadzieja ;p. Chociaż i tak imo nie było tam konieczne świecenie sutami przy co drugiej nucie.
Co by post zbyt pusty nie byl :).
Witch Hunter Robin. Aż sobie ściągnąłem całe OST :).
I jeszc ze dwa OPki, które mnie ostatnio całkowicie opanowały :D.
Ty mowisz, ze bedziesz miec koszmary? A sam dajesz bog wie co xD
No na Boga powinienem Cie za to za okno wystawic. Jezeli mi sie to przysni to ktos tu chyba oberwie. A akurat opening DMC jest bardzo delikatny i przyjazny.
/Werchiel
Bakemonogatari. Imo najlepsze anime 2009 jak na razie. Ten Op jest bardziej "stałym" openingiem tego anime. Były jeszcze dwa, które ukazały się jednorazowo.
OP z 1 odcinka. Daje czadu, chociaż jak narazie z serią ma niewiele związku :P.
OP z 4 odcinka. W połowie miałem ochotę pieprznąć monitorem przez okno xD.
Przypominam ze kazdy post bez filmiku w tagach [yt] ewentualnie linku do niego bedzie kasowany
To nie jest do Ciebie uwaga tylko tak ogolnie bo wlasnie musialem trzy spamy wywalic.