Forum Settings
Forums
New
Jan 2, 2010 7:18 AM

Mar 2008
1031
Proste pytanie: Higurashi czy Umineko?

Według mnie, stanowczo Higurashi było lepsze. Pod każdym względem. Nie wiem czemu, ale Umineko uważam za nieudane anime. Bark w nim tego klimatu, jaki był w Higurashi. Momentami chciało mi się śmiać w tych niby 'scenach grozy' w Umi. I ta 'cenzura'... Za dużo wymyślili, pokręcili. Anime straciło klimat i stało się nudne.
A co do ostatniego odcinka...

Ocena Higurashi: 10/10
Ocena Umineko: 8/10

Umineko dostało ode mnie 8 tylko dlatego, że mimo wszystko przyjemnie i szybko się to oglądało, było nawet ciekawe, za Bernkastel, śmiech Beatrice, muzykę i za Marię momentami strasznie wkurzającą.

A Wam które anime bardziej przypadło do gustu i dlaczego? Jakie oceny wystawiliście tym anime?
Reply Disabled for Non-Club Members
Jan 2, 2010 8:09 AM

Apr 2009
154
Mnie podobało się bardziej Umineko.
Główną przyczyną były postacie, w Higurashi postacie były beznadziejne, za to w Umineko było od groma ciekawych postaci. Bardzo spodobał mi się motyw z wiedźmami, a szczególnie z Ange, którą bardzo polubiłem. Co prawda to anime do horroru bym nie zaliczył, gdyż było, że tak powiem "śmieszne".
Co do cenzury, to poczekaj sobie na wydanie na DVD i sobie obejrzyj.
Uwielbiam anime gdzie dochodzi do mordów =]
Dlatego Umineko i Higurashi uraczyłem ocenką 10.
Jan 2, 2010 8:23 AM

May 2009
19
Mnie również bardziej podobało się Umineko.
Dużo ciekawych postaci (a jest ich więcej), motyw wiedźm i ogólnie cały ten klimat.
Mi tam się zakończenie podobało, tylko zirytowało mnie pytanie Beatrice.

Poza tym uważam, że w Higurashi było więcej śmiesznych sytuacji niż w Umineko.
Jan 2, 2010 8:10 PM

Jun 2008
304
Ja przed chwilą skończyłem oglądać Umineko (5 min temu) i trochę dziwnie mi oceniać, które lepsze... Higurashi na ciekawszą fabułę, lecz mało postaci, natomiast w Umineko nie dość że z początku jest już tzw. "nasza klasa", to co chwila pojawia się ktoś nowy, a za to fabuła się kupy nie trzyma...
Czytałem że autor tych serii wprost uwielbia 'pakować na siłę' dosłownie wszystko...

Jedyną rzeczą jaką lubię w Umi i Hig jest oczywiście muzyka oraz 'kochane oczka"/zmiana twarzy płci pięknej, które myślą o mordzie =]

Można by było jeszcze gadać na ten temat lecz na chwilę obecną, pozwolę sobie odpocząć =] <patrzy na zegar>

Oceniając:

Higurashi 10/10
Umineko 9/10 (dałbym 8 ale ta parodia przyczyniła się do mojej chęci obejrzenia Umineko =] http://www.pown.it/4052 )

Oczywiście co do Higurashi, nie ma tu żadnej wspominki co do Rei, bo nie oglądałem (i chyba nie będę, bo jak dla mnie seria zakończyła się na Kai)

Jan 3, 2010 7:36 AM

Sep 2009
422
Według mnie Umineko jest bardzo fajne ale chyba wolę Higurashi szczególnie drugą serię. Ale Umineko też mi się podoba.

Jan 7, 2010 10:46 AM

Dec 2008
22
Mi oba strasznie się podobały. I umineko i higurashi dostały maxa. Ale wybrałam Umineko, gdyż jest większa rzeźnia oraz Battler jest fajniejszy niż Kei-chan (postacie męskie przeważają o mojej subiektywnej ocenie)

Higurashi było fajne, ale wszystko się powtarzało. Gdyby nie rozruch w serii kai, to pierwszemu sezonowi dałabym max. 9.

Umineko zachęciło mnie krwawą rzeźnią oraz pewnym urozmaiceniem. Kto zginie pierwszy? Co będzie dalej? Czy uda się grę zatrzymać?
I.. mam nadzieję, że zrobią sezon 2 umineko, bo takie zakończenie mnie nie satysfakcjonuje
"Time won't heal this damage anymore.."
Jan 15, 2010 7:03 AM

Oct 2008
61
Higurashi, zdecydowanie. Urzekło od samego początku dawką słodyczy pomieszanej ze świeżą, ludzką krwią w doskonałej proporcji. Naprawdę rzadko się udaje odmierzyć wszystkie składniki tak, aby nie wyszła z tego bezsensowna sieczka lub wręcz przeciwnie - przesyt cukierków. Nawet wciąż powtarzający się motyw tak nie nużył - przynajmniej mnie - a wręcz przeciwnie, zachęcał do dalszego oglądania. Postacie niekiedy bywały irytujące, jednak nigdy się nie zdarzyło, by w danym anime podobali się nam wszyscy. ^^' Cała historia - mimo tego, iż trudna, niejednokrotnie naumyślnie zamącana - wydała się spójna.
Co do Umineko - hm, przeliczyłam się. Pierwsze odcinki oglądałam z zapałem - motyw wiedźm oraz tajemniczej gry na śmierć i życie był naprawdę wspaniały, byłam wręcz pewna, że realizatorzy skonstruują całość mistrzowsko! Dziwaczne epitafium, skłócona rodzina zamknięta na samotnej wyspie, ukrywający się morderca, ale wszystko to opadło, gdy zaczęli... mieszać. Ja rozumiem chęć zrobienia anime ciężko przyswajalnym dla widza, ale w tej produkcji miałam wrażenie, jakby twórcy na siłę chcieli wszystko upchnąć. Bo czego tam brakowało? Były latające torty, gadające maskotki, samo pojawiające się ostrza... No cóż. Zakończenie też mnie przesadnie nie zaskoczyło, a całość raczej mignęła smutno. Może oprócz jednego odcinka - dwunastego, czternastego? - w którym Beatrice zaserwowała jednej z postaci kanibalistyczny bankiet <3.
Przepraszam, może ktoś czyta tu kryminały, i jemu też Umineko wymownie skojarzyło z Dziesięcioma małymi Murzynkami Agaty Christie?^^'

1313.
Jan 17, 2010 11:27 AM

Apr 2009
2983
Ewidentnie Higurashi. Tutaj nawet nie ma porównania do Umineko, które padło na całej linii. Pierwsze odcinki były naprawdę ciekawe, nie zaprzeczam, ale w następstwie to wszystko zamieniło się w tani serial powtórka z rozrywki, bez jakiejkolwiek innowacji. To właśnie jest różnica między Cykadą a Mewą - pierwsza prezentuje jakiś logiczny ciąg wydarzeń, w miarę upływu czasu widz zostaje uświadomiony co i jak; druga zaś - błagam - dedukcja rodem z Death Note, czyli chaotyczna i w gruncie rzeczy niezrozumiała + (coś od niej samej) niepotrzebna. Postaci natomiast wcale nie są interesujące (może prócz Beatrice, Evy i Georga, jestem wściekła, że tak okrojono rolę Kyrie) - są oklepane, jeśli już widać było w nich jakiś potencjał, drastycznie sprowadzano mnie na ziemię - np. Ange, rozwaliła mnie w ostatnim odcinku. W Higurashi przynajmniej bohaterowie wydawali się żywi (pomijając ich niekiedy interesujące zachowania...), ich rozterki naprawdę poruszały, w Umineo natomiast niesamowicie je usztuczniono (Maria, Kanon, Battler, Jessica, Rosa, itd.). Sam nastrój obu serii diametralnie między sobą kontrastuje - w Cykadzie jest on ciężki, nie wiadomo z której strony COŚ może zaatakować. W Mewie - tyle razy przelano już krew, że widok leżącego trupa wcale cię nie wzrusza, a to kto w tej chwili zginie jest w sumie oczywiste.

Umineko jest banalną serią, której celem jest jedynie zarobek. Jak wcześniej pisałam, nie ma co porównywać z Higurashi, to nie ten poziom.
Jan 26, 2010 9:22 AM

Feb 2009
118
Mnie sie zdecydowanie bardziej podobał Higurashi. Głównie za klimat, którego tak szybko nie zapomnę Polecił mi je kolega i dzięki niemu polubiłem anime psychologiczne. W umineko zabrakło mi właśnie tego wątku psychologicznego. Jakby ten wątek razem z klimatem się zgubił po pierwszych odcinkach i nie mógł się odnaleźć.
Krótko mówiąc nie ma nawet co porównywać tych dwóch produkcji. Higurashi jest po tysiąckroć lepszy.
Mar 24, 2010 11:15 AM

Oct 2009
350
Higurashi i nic tego nie zmieni. Mroczny klimat w tym anime jak najbardziej na miejscu. Pamiętam jak siostra nie wróciła na noc do domu i musiałam sama oglądać Higurashi xD Cholernie się bałam i co chwilę odwracałam do tyłu, czy aby nikt za mną nie stoi! Naprawdę to anime cenię za wspaniały, trzymający w napięciu klimat. Oby więcej takich... Postacie interesujące, fabuła- niesamowita i jakże oryginalna! Przy Renie, Shion i pozostałych nie da się nudzić... :)
Umineko... w ogóle nie przypadło mi do gustu. Ciągle na nim spałam i ziewałam. Siostra mnie co chwilę szturchała a potem sama kimała xD Oczywiście, niektóre postacie były okej, fabuła też taka 'inna' no ale nie wystarczająco dobra, by mnie zainteresować. Na pewno w moim rankingu stoi dużo niżej od Higurashi.

Apr 6, 2010 1:35 PM

Aug 2009
1119
Moje osobiste zdanie jest pokręcone.
Wolę Umineko, pomimo tego, że nie starczyło by mi wszystkich palców by wymienić jego wady. Ale wciągło mnie. I miało nowoczesną kreskę xD Strasznie lece na ta takie rzeczy XD do tego ten świat, świat magii... do tej pory codziennie chodzą za mną słowa Ange "chodźcie, powstańcie, siedem grzechów głównych".

Higurashi miało mdłą kreską i wkurzającą fabułę. Co tu robię, w końcu to FC Higurashi?! Nie wiem. A nie, już wiem. Manga jest dobra. W mandze jakoś dużo lepiej to wygląda i naprawdę lubię mangę *-*
May 30, 2010 12:51 AM

Sep 2009
701
Higurashi. Umineko zaczynało się naprawdę świetnie, pierwszy wątek bardzo mnie wciągnął. Potem jednak zaczęło się robić nieco bez sensu, za szybko wszytko się działo. Pomysł z wiedźmami był fajny,
. Końcówka mi się nie podobała- zostawić 2 pytania, na które widz nie ma szans domyślić się odpowiedzi. Ciekawa jestem, jak kończy się gra. Kreska mi się nie podobała w Umineko. Przyzwyczaiłam się do tej w Higurashi i choć tam była słabsza, to bardziej ją polubiłam. Muzyka z Higu też wygrywa.

Polscy fani, łączcie się^^"
May 30, 2010 5:24 AM

Feb 2009
44
Klimatem, imho Higurashi bije Umineko na głowę (szczególnie 1 seria). Mimo, że postacie jakoś specjalnie się nie wyróżniają, to szybko zyskują sympatię widza. Umineko ma bohaterów więcej, mimo ich charaktery nie są aż tak przerysowane. Pod tym względem, nie potrafię się zdecydować, które anime jest lepsze.

Z kreską mam tak jak Kawashima - mimo, że technicznie Umineko guruje nad cykadami, to prostota tego drugiego zyskała moją sympatię.

Seria piosenek "Dear You" z Higurashi są chyba jednymi z najlepszych jakie kiedykolwiek powstały... jeżeli patrzeć tylko na characters song. To właśnie one przeważyły mój głos na stronę Higu, jeżeli mowa o soundtracku.

W Umineko był ciekawe pomysł na fabułę, niestety słabo poprowadzony i jeszcze gorzej skończony.
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

Poll: » Ulubiona postać?

Yavimaya - Nov 21, 2009

26 by arrysxx »»
Dec 30, 2015 11:56 AM

» [Quiz] Kim z Higurashi jesteś?

kch33 - Jul 24, 2010

33 by KonaKona-Chan »»
May 29, 2012 7:38 AM

» Czego teraz słuchasz? ( 1 2 3 )

Misae - May 31, 2010

116 by zachary666 »»
May 14, 2012 6:47 AM

» [Gra] Skojarzenia ( 1 2 3 4 5 ... Last Page )

NaanoDesuu - May 19, 2010

389 by Trinixa »»
May 6, 2012 9:16 AM

» Parodie

kch33 - May 31, 2010

41 by xvxvxvx »»
Apr 6, 2012 1:54 PM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login