Forum Settings
Forums
New
Nov 10, 2009 1:30 PM

Jan 2009
864
No więc tak. Zastanawiam się co myślicie na temat symboliki tego miasta.
(dla tych, co nie zajarzyli: Sablier to poprawna nazwa "Sabrie" -> Saburie)

Z francuskiego "le sablier" to klepsydra. Wg mnie to pasuje do charakteru - w końcu to miasto silnie związane jest z czasem.
No właśnie - francuskiego. Zwykle w tego typu mangach dominuje angielski (znam ze 2 góra, wyjątki), a tu takie coś. Gdzieś też wyczytałam, że Sabier to miasto we Francji, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia.

Co Wy o tym myślicie? Możliwe, żeby to miało wpływ na miejsce akcji mangi, której w sumie nie znamy?
No i w końcu - co sądzicie na temat samego miasta? Tajemnicy Sablier.
Reply Disabled for Non-Club Members
Nov 12, 2009 2:47 AM

Feb 2009
131
musze sie porządnie zastanowić.
albo mi sie muzg zlansował albo zadałas trudne pytanie @_@

odp.dam wieczorkiem ^^"
Nov 12, 2009 2:52 AM

Feb 2009
131
musze sie porządnie zastanowić.
albo mi sie muzg zlansował albo zadałas trudne pytanie @_@

odp.dam wieczorkiem ^^"
Dec 21, 2009 2:53 AM

Sep 2007
119
Też się nad tym zastanawiałam, gdy 'przechrzczono' nazwę z Sabrie (wiadomo, kojarzy się z czarownicami i czarną magią) na Sablier. Bo moje wewnętrzne ja krzyczało, że przecież fanowska nazwa bardziej pasuje, a druga... pozornie nic specjalnego nie znaczy. Sablier to własnie klepsydra / zegar piaskowy z francuskiego. Ale tutaj mamy mnóstwo nazw z różnych języków i z różnych kultur. Oz - miejscowość i gmina we Francji. Również jakiś demon z Goecji (system magiczny, whatever). Sama "Alicja w Krainie Czarów" to brytyjski wytwór. Pandora - wytwór Grecki. Vesalius - nazwisko typowe dla regionu francusko-flandryjskiego. I tak dalej, i tak dalej. Pokusiłabym się o stwierdzenie, że Mochizuki 'bawi się' elementami europejskiej kultury.

Co do samego Sablier - na pewno jest to miejscowość silnie związana z czasem i upływem czasu. Pokusiłabym się o stwierdzenie, że jeden przesyp piasku trwa około 100 lat, w końcu to okrągła data i pełni ogromna role w PH. I jak minie te 100 lat, to klepsydra musi zostać odwrócona - i dzieję się wtedy 'ciekawe' rzeczy.
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» Ulubiony bohater PH? ( 1 2 3 )

Yashima - Aug 6, 2009

102 by -Natsumi12- »»
Mar 8, 2014 8:12 AM

» Wzrost bohaterów?

Yashihimi - Aug 22, 2009

28 by Limonene »»
Sep 2, 2013 1:25 PM

» Znienawidzona postać ( 1 2 )

NatiChan - Aug 7, 2009

73 by Limonene »»
Sep 2, 2013 1:22 PM

Sticky: » Karty klubowe ver.2 [Otwarte] ( 1 2 3 )

NatiChan - Nov 18, 2009

112 by Ayame24 »»
Jul 7, 2013 5:11 AM

» AMV / MMV

Yashihimi - Aug 25, 2009

15 by Kyuik »»
May 13, 2013 5:34 AM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login