Forum Settings
Forums
New
Nov 21, 2009 12:34 PM

Mar 2008
1031
Czyli: Wolisz Higurashi no Naku Koro ni, Higurashi no Naku Koro ni Kai czy Higurashi no naku Koro ni Rei? Dlaczego?

Ja zdecydowanie najbardziej lubię pierwszą część. Wszystko było owiane tajemnicą i grozą, lała się krew, pełno tajemniczych morderstw, szaleńcze śmiechy... Dodatkowo towarzyszyło nam to uczucie zagubienia, którego, niestety, w Kai już nie ma, o Rei nie wspominając.
Szczerze przyznam także, że w pierwszej części bardziej lubiłam grafikę. Chwilami rzeczywiście, postacie były nieproporcjonalne, jednak włosy Reny były idealne. Także opening i ending były najlepsze ze wszystkich części.

A Wy? Którą część wybieracie?
YavimayaNov 21, 2009 1:13 PM
Reply Disabled for Non-Club Members
Nov 21, 2009 1:01 PM

Mar 2009
2058
Zgadzam się z Tobą, mi też najbardziej podobała się pierwsza seria, choć - co prawda - nie oglądałam Rei. XD Ale wydaje mi się, że to akurat nic nie zmieni.

To właśnie niezapomniane uczucie zagubienia, niepowtarzalny klimat i postacie na w skoś złe, a jednak mające w sobie coś z człowieka... Tak, zdecydowanie pierwsza seria jest najlepsza. Szkoda, że "reszta" nie dotrzymała jej kroku. XD Takie jest przynajmniej moje zdanie. Och, i racja - opening i ending także były bardzo fajne. :D Chyba najfajniejsze, z tego co sobie przypominam.
Nov 21, 2009 3:39 PM

Jun 2009
785
Zdecydowanie pierwszą . Mroczny klimat i schizofreniczna fabuła , w której nie do końca wiedziało się o co chodzi (przynajmniej na początku) . Również dużym plusem jest Rena-psychopatka , która swoim ,, Usoda" po prostu mnie powaliła .
Co do Kai ; dobrze , że powstało ,bo wyjaśniło o co tak naprawdę chodzi w tym anime , ale to już nie jest to samo . Nie ma tej magii , która przyciągała mnie przed ekran monitora i nie pozwoliła mi od niego odejść :P

I zgadzam się , że pierwsza seria miała najlepszy opening i ending ^^
Nov 21, 2009 7:46 PM

Oct 2008
3874
oczywistą sprawą jest, że jedynka zgarnie ponad 75%...
Nov 22, 2009 5:33 AM

Dec 2008
1208
Higurashi no Naku Koro ni czyli pierwszą część.

Dlaczego? Praktycznie w większości przypadków pierwsza część anime, serialu, mangi, czegokolwiek jest najlepsza. Tak też jest w Higurashi no Naku Koro ni (według mnie). W pierwszej części zostajemy wprowadzeni w całą fabułę, czy raczej w całe miasteczko Hinamizawę. Poznajemy bohaterów, każdy inny od drugiego. Tak samo bardzo podoba mi się ukazanie kilku historii, każda mająca innego głównego bohatera i każda inaczej rozgrywająca się. Po prostu zakochałam się w tych brutalnych scenach z jedynki (bo jestem dziwna ... xd) - wyrywanie paznokci, odcinanie części ciała ... I te wrzaski, mordercze śmiechy. Cudo! Do tego muzyka - pierwszy opening był zaliczony przeze mnie do openingów i endingów, które zasługują na wysokie miejsce i w których muzyka pasuje dokładnie do grafiki ;d

Muszę się przyznać, że Rei jeszcze nie oglądałam, poza tym Kai nawet nie skończyłam. Jedynka po prostu trzymała w napięciu, podczas seansu Kai tego nie odczułam. Muszę kiedyś dokończyć ^^"

Nov 22, 2009 12:00 PM
Jul 2018
559028
Jakiś czas temu wybrałabym też jedynkę, lecz teraz już nie wiem, bo psychodelizm już mi za bardzo nie odpowiada xP Żeby zdecydować, musiałabym znowu obejrzeć te obie serie ;P
Dec 5, 2009 10:29 AM

Apr 2009
1524
dla mnie to trudny wybór...
pierwsza seria miała ten niepowtarzalny klimat, którego brakowała w drugiej serii
ale za to w kai było więcej Takano :<
jednak pierwsza seria jest najlepsza :D
Dec 12, 2009 1:32 AM
Jun 2009
5
Ja również najbardziej jestem za tym, że najlepszą częścią była pierwsza seria, czyli Higurashi no Naku Koro ni, druga jakoś... No pod koniec zaczęła mnie nudzić, a mała Hanyuu z lekka wkurzać, Rika za to stała się fajniejsza w pewien sposób.
No i pierwsza seria ma właśnie te wszystkie sadystyczne sceny, najlepsze do tego. Ostatnio oglądałam kilka tych scen bez cenzury na YT i muszę powiedzieć, że są o wiele lepsze niż w anime, w którym niestety owa cenzurka wystąpiła.
Dec 24, 2009 8:36 AM

Oct 2008
61
Pierwsza, bo jak to bywa z sequelami - trzeba być naprawdę geniuszem, by stworzyć drugą część lepszą od pierwotnej. To był powiew świeżości pomieszany z metalicznym smakiem krwi w polewie tajemnicy. A druga... wyglądała tak, jakby była robiona na siłę albo, jakby sami twórcy zamotali się w fabule i sztucznie naginali rzeczywistość, skuszeni wizją zarobku. Nie odmówię - miała naprawdę dobre momenty, ale nic ponadto, nie wniosła tyle do światka anime, co pierwotna wersja, ja myślę.

1313.
Jan 26, 2010 1:55 PM

Feb 2009
118
Zdecydowanie pierwsza seria. Takiego klimatu jaki miała ta seria to znaczna większość anime mogłaby pozazdrościć. W drugiej serii jak to się przeważnie zdarza zabrakło mi trochę tego klimatu, tych tajemnic, tego wątku psychologicznego. Ogólnie druga seria bardzo ucierpiała w porównaniu do jej prequela. A co do samej serii pierwszej, jedyne co mogę powiedzieć, to "cud, miód i orzeszki". Nic dodać nic ująć. Druga też nie była zła, jednak do pięt nie dorasta swojej poprzedniczce. Mógłbym pisać same pochwały dla pierwszej serii, jeszcze jakiś czas, ale po co skoro kto oglądał, ten wie jakim ta seria jest majstersztykiem.
Feb 6, 2010 2:32 AM

Sep 2009
701
To ja chyba jako jedyna wolę kontynuację. W pierwszej serii mieliśmy masakrę bez powodu, w drugiej wszystko jest uzasadnione. Bardziej mi pasował klimat Kai, a poza tym, pewne postacie zaskoczyły mnie na plus. (Choć
)

Polscy fani, łączcie się^^"
Jun 1, 2010 8:27 AM

Oct 2009
87
Cóż, zaczołem od 1 sezonu i do takowego sie przyzwyczaiłem. Drugi sezon był równie świetny, ale brakuje mi w nim klimatu i "masakry bez powodu" z 1 sezonu.

Jun 1, 2010 2:45 PM

Jun 2009
652
Ja wybrałam Higurashi no Naku Koro ni ponieważ w niej był najlepszy klimat. Wszystko było owiane tajemnicą + makabra + psychodeliczność. Nie było wiadomo kto, co i dlaczego. Widz czuł się zagubiony i można było wymyślać wiele ciekawych teorii.

Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

Poll: » Ulubiona postać?

Yavimaya - Nov 21, 2009

26 by arrysxx »»
Dec 30, 2015 11:56 AM

» [Quiz] Kim z Higurashi jesteś?

kch33 - Jul 24, 2010

33 by KonaKona-Chan »»
May 29, 2012 7:38 AM

» Czego teraz słuchasz? ( 1 2 3 )

Misae - May 31, 2010

116 by zachary666 »»
May 14, 2012 6:47 AM

» [Gra] Skojarzenia ( 1 2 3 4 5 ... Last Page )

NaanoDesuu - May 19, 2010

389 by Trinixa »»
May 6, 2012 9:16 AM

» Parodie

kch33 - May 31, 2010

41 by xvxvxvx »»
Apr 6, 2012 1:54 PM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login