@Vesko_07 ето моят поглед по темата.
Зависи си от периода и медията.
През 80-те най-популарното аниме ТВ шоу беше Буревестниците от 2086-та, а най-популярното видео заглавие Техно полиция. Забавна история с второто, защото тогава нямаше много лични VHS устройства и хората са го гледали масово по така наречените кино-видео клубове (където организираха групови видео прожекции). Не съм ходил на такива, та и разбрах за анимето значително по-късно от фенове мой набор. Имаше и други анимета по телевизията (като Хайди и Пчеличката Мая), както и филми по кината (Космическата огнена птица, един от филмите за Люпен Трети - Загадката на Мамо и пр.), но не бяха много обичани.
През 90-те имаше бум на аниметата на видео (Акира, Ловецът на вампири Ди, Юмрукът на северната звезда - филмът и пр.), но телевизията пак беше напред с Волтрон и Конникът и Звездните шерифи. Тайнствените златни градове е интересен случай, защото за първи път го излъчиха в края на 80-те, но стана популярно при второто му излъчване през 90-те.
На кино се сещам само за Принцеса Мононоке.
Нулевите донесоха доста ТВ анимета и в началото най-големият хит беше Shaman King. По онова време беше по-популарно от Dragon Ball, Naruto, Bleach и One Piece взети заедно. После удариха позакъснелите рекламите за играчки, като Pokemon, Yu-Gi-Oh! и Beyblade...дори мога да споря, че Beyblade беше най-популярното от трите.
Към края на десетилетието със засилването на влиянието на интернет културата все пак изплува Голямото трио (Naruto, Bleach и One Piece) и подобни на тях.
Да, заглавия от сорта на Darker Than Black (само първи сезон), D.Gray-Man, Fullmetal Alchemist (2003), Samurai 7 и Gankutsuou бяха познати на средния фен, но мисля не особено обичани.
Въпреки че никога не дойдоха по кината филмите на студио Ghibli също набраха популярност през този период, но те бяха по-скоро в царството на кино маниаците, а не аниме феновете.
През десетките според мен българският аниме фендъмът позамря и като обем и като уникалност. Още стана неотличим от световния. Каквото е било популярно с световен мащаб тогава JoJo, Shingeki no Kyojin, Kuroko no basuke, Boku no hîro akademia, One Punch Man, Black Clover и пр. важеше и за нас.
През двайсетките може би заради пандемията обемът на българския фендъм нарасна, защото това е и световната тенденция, още и вкусът не бих казал, че се отличава особено много - предимно battle shounen-и и isekai-и.
Това, което може би никога не проби у нас са MOE и CGDCT тенденциите. Примерно през нулевите K-On, през десетките Non Non Biyori и от двайсетките Maoujou de Oyasumi не оставиха никакъв отпечатък.
Друга екзотика - ядрото на mecha фендъма ни е солидно, но хората в него май не сме много. (Още имаме известен спор около Code Geass, аз примерно го ненавиждам.)
|