Forum Settings
Forums
New
Co według ciebie jest lepsze: kanał IRC czy obecnie działający czat ?
Jan 20, 2011 9:39 AM

Oct 2010
93
Przed głosowaniem przeczytaj całość !
Witam! Jak wiadomo od jakiegoś czasu Anime Łódź Club ma własny czat hostowany przez flash-chat.pl i dostępny pod tym adresem. Jednak niektórym sprawia on sporo problemów dlatego wychodzę z propozycją przeniesienia się na kanał IRC na serwerze Rizon.net. Poza wyglądem dla wielu użytkowników nie wiele się zmieni (pozostanie dostęp przez przeglądarkę bez ściągania czegokolwiek). Jednak na pewno znikną problemy z przypadkowym/automatycznym wylogowaniem z czata i z samoczynnym przewijaniem się okna czata do góry co mnie osobiście dość bardzo denerwuje.
Przenosząc się na IRC zyskujemy:
- Możliwość korzystania z dowolnego klienta IRC (mIRC, Miranda, dowolny webczat, Opera, plugin do Firefoxa).
- Sygnał przy nadchodzącej wiadomości/wywołaniu użytkownika.
- Dostęp na czat z dowolnego urządzenia podłączonego do sieci.
- Możliwość szerszej konfiguracji oraz całkowitego blokowania niezarejestrowanych użytkowników.
- Jednoczesny dostęp do anime (boty XDCC).
- Brak potrzeby posiadanie stale uruchomionej przeglądarki internetowej.
Jedynym problemem może być zarejestrowanie nicka (wymaga w sumie wpisania dwóch komend na IRC). Jednak jeżeli będą chętni na przesiadkę mogę napisać poradnik dla początkujących dotyczący korzystania z dobrodziejstw IRC ;)

Przed zagłosowaniem i wyrażeniem opinii proponuje najpierw spróbować obu.

Na kanał IRC można szybko dostać się przez: http://qchat.rizon.net/?channels=AnimeLodz
A także przez dowolnego klienta IRC: kanał #AnimeLodz na serwerze Rizon.net

Pozdrawiam
Reply Disabled for Non-Club Members
Jan 20, 2011 10:07 AM

Apr 2008
294

Jan 20, 2011 10:08 AM

Mar 2009
488
BanitA said:
Jednak na pewno znikną problemy z przypadkowym/automatycznym wylogowaniem z czata i z samoczynnym przewijaniem się okna czata do góry co mnie osobiście dość bardzo denerwuje.
Osobiście nigdy nie miałem takiego problemu.

BanitA said:
- Możliwość korzystania z dowolnego klienta IRC (mIRC, Miranda, dowolny webczat, Opera, plugin do Firefoxa).
Nie lubię instalować dodatkowego oprogramowania. No ale można wchodzić przez chata.

BanitA said:
Nie jest mi to potrzebne.

BanitA said:
- Dostęp na czat z dowolnego urządzenia podłączonego do sieci.
Jak dla mnie jedyny plus.

BanitA said:
- Możliwość szerszej konfiguracji oraz całkowitego blokowania niezarejestrowanych użytkowników.
Jest taka opcja na starym chacie.

BanitA said:
- Jednoczesny dostęp do anime (boty XDCC).
Niezbyt rozumiem ocb.

BanitA said:
- Brak potrzeby posiadanie stale uruchomionej przeglądarki internetowej.
Przeglądarkę mam zawsze uruchomioną bo zawsze coś tam szperam.

Dla mnie argumentem za chatem jest flash zamiast javy. Mniejsze obciążenie systemu. Dla korzystających z komórki byłoby to ułatwienie. Także wszystko ma swoje wady i zalety. Do tego wygląd chata bardziej mi odpowiada niż Irca + już się trochę przyzwyczaiłem.

Ofkorz demokratycznie zdecydujemy. Proponuje głosowanie do 27.01 po czym decyzja zostanie podjęta na podstawie powyższej ankiety.
Atori-sanJan 20, 2011 10:17 AM
Jan 20, 2011 10:29 AM

Feb 2009
433
Co do tego dostępu do anime, Atori, to chodzi o to, że poprzez irca możesz wchodzić na kanały rożnych grup suberskich i stamtąd pobierać anime ;]
Przydaje się tom, gdy np. grupy usuną anime zlicencjonowane ze stron i tam często można znaleźć epki ;]
Jan 20, 2011 10:31 AM

Oct 2010
93
Atori-san said:
Dla mnie argumentem za chatem jest flash zamiast javy

Klienta IRC też można wstawić w wersji flash i dostosować go w większym zakresie niż w przypadku flash-chat.pl

BanitA said:

Atori-san said:

Nie jest mi to potrzebne.

Zawsze możesz wyłączyć. Na obecnym czacie niema nawet takiej funkcji.
Jan 21, 2011 2:17 AM

Nov 2008
591
zaglosowalem jako taki zwykly uzytkownik ktory czasami tylko korzysta z chatu , moim zdaniem nie ma potrzeby przenosic sie na inny, chat jest tylko do pogadania i w tej dziedzinie według mnie sie sprawdza.

co do argumentacji , powinienes ja bardziej rozwinąc moim zdaniem bo jak tak sie czyta to nie widzi sie jakiegoś powalającego powodu dla którego można by by było przejść , dodając już fakt dla normalnej osoby która nie zagłębia sie w szczegoły techniczne to pare argumentów tutaj nie ma sensu , a co do tych normalnych typu dźwięki przy wiadomościach itd. to są szczegóły które mnie osobiście za bardzo nie przeszkadzają ;)

no ale zobaczymy jak to dalej pójdzie , niech wypowie sie lud !

FTW ! xD

Jan 21, 2011 2:29 AM

Aug 2009
51
Po prostu chciałem żeby w głosowaniu było po równo(^_^).
A poważniej to niestety nie chce mi się odblokowywać portu 6667 który wykorzystują głównie paskudne, złe wirusy. A powyższa argumentacja w tym przypadku nie ma dla mnie większego znaczenia.
Feb 28, 2011 5:57 AM

Sep 2008
1511
Dobra, z racji że znów padł chat, to wracamy do dyskusji nad ircem, przy czym niech wypowiadają sie osoby które naprawde wchodzą na chata, a nie tylko zarejestrowały się i wpadają raz na miesiąc na 5 minut...
Feb 28, 2011 7:20 AM

Dec 2007
71
konik poruszył ważną kwestie, śmieszy mnie fakt że najwięcej do powiedzenia mają osoby których na chacie nie widziałem jeszcze ;]

osobiście pod migracją na irc podpisuję się wszystkimi kończynami, obecny czat jest kiepski, w dodatku ostatnio ciągle nie działa, no i nie można z niego korzystać z urządzeń przenośnych :P
Feb 28, 2011 7:43 AM

Sep 2008
1511
Opinię Iss i Banity znamy, więc właściwie jeszcze kwestia Isca, Hendrixa, Borysa, Świstaka, Szejna :) , i ewentualnie osób które ostatnio wpadały, typu Akai, Beabie, Daisuke, Pabloc.
Feb 28, 2011 8:33 AM

Nov 2010
5
Ja chce cokolwiek co działa, a ten czat jest kpiną. Jestem za Irc'em albo czymkolwiek co nie zawiesza przeglądarki i najzwyczajniej w świecie działa.
Feb 28, 2011 8:34 AM

Aug 2010
81
mi to prawde mowiac obojetne:)
"Kochał życie, a szczególnie pieczone króliki" ^^
Feb 28, 2011 3:16 PM

Oct 2009
129
Ja się nie znam, więc się nie wypowiadam, mi też obojętne, oby tylko mi własny komp działał xD
I ja nie wpadam!
Oct 11, 2011 3:24 PM

Dec 2007
71
IRC nie umarł ! nadal można mnie lub koniaka tam spotkać....lub koniaka...lub mnie...lub koniaka....
Oct 11, 2011 4:14 PM

Sep 2008
1511
Zapomniałeś że jeszcze graczu jest... ;P :D
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» Can anybody hear me? Or am I talking to myself?

Daisuke90 - Oct 22, 2018

2 by hory-portier »»
May 28, 2025 7:40 PM

» OFFTOPIC ( 1 2 3 4 )

Bierzgal - Sep 16, 2009

158 by Daisuke90 »»
Oct 12, 2023 2:40 AM

» [OT]Uzytkownicy w realu ;) ( 1 2 3 )

Daisuke90 - May 26, 2009

116 by Antixus »»
Jun 19, 2022 12:44 PM

» Opinie nt. anime/mang ( 1 2 )

Bierzgal - Nov 5, 2009

66 by JEBAC_ANIME0997 »»
Jun 3, 2022 3:08 PM

Sticky: » Polecamy dobre anime/mangę

Bierzgal - Sep 22, 2009

42 by mlody- »»
Aug 3, 2015 3:00 PM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login