Forum Settings
Forums
New
Oct 2, 2011 11:20 PM

Sep 2011
22
Co bardziej wolicie:
Czytać Mangę czy też oglądać Anime?
Jedno i drugie ma swoje zalety i wady, dlatego ciekaw jestem które z tych mediów bardziej wam odpowiada i dlaczego.
Reply Disabled for Non-Club Members
Dec 9, 2011 1:29 PM

Jun 2009
216
Hm...chociaż z ciężkim sercem, muszę powiedzieć, że anime. Kocham czytać mangi - postaci są tam niekiedy 5 razy ładniejsze niż w anime no i oczywiście mamy orginalną, w miarę przemyślaną fabułę, nie zepsutą mixem różnych pomysłów producenta. Ale! Kiedy wracam do domu, zmęczona i zniechęcona i mam opcję - usiąść przed kompem i przewijać kolejne strony, wytężając wzrok - wolę wybrać anime, przed którym usiądę, pooglądam postaci w ruchi i posłucham op i ed. Generalnie, gdy coś czytam, lubię mieć to w dłoniach - niestety wybór mang w Polsce, choć wciąż wzrastający, nie jest w stanie zaspokoić moich potrzeb, a na ściąganie mang z zagranicy mogę sobie pozwolić tylko od czasu do czasu. Dlatego, choć czytam online/ściągnięte chaptery, męczy mnie to w jakiś sposób i sprawia, że wolę odpalić odcinek.
Ale...ale...kocham i mange i anime, więc trudno mi na prawdę postawić tylko na jedno z nich ♥

Dec 26, 2011 4:58 AM

Jul 2009
118
Zacząłem od głębokiej miłości do anime (otakowskiej :D), ale kiedy półtora roku temu zabrałem się za mangi.. tak już zostało :) Oszalałem na ich pkt kompletnie, i teraz anime oglądam średnio na kilka miesięcy by odrobić coś fajnego. Tylko zwiększam listę PTW. Może kiedyś ^^

I jak dotąd czytałem online, ale 2 tygodnie temu zakupiłem (od kogoś z Gdyni btw) 10 tomów Heata, teraz na święta doszło kolejnych 6 tomów. Oczywiście - satysfakcja gwarantowana :) Do tego od 1,5 miesiąca nawiedzam Gdańską bibliotekę mangową (imo nie miałem czasu od 2 tygodni by tam zajrzeć). Przyjemność czytania "realu" - niezastąpiona. Niestety niska dostępność utrudnia mi :/
Jan 26, 2012 11:56 PM

Sep 2011
22
Osobiście ja lubię jedno i drugie tak samo równo.
Oczywiście w przypadku serii tasiemców (Gintama i Hajime no Ippo to wyjątki) wole jednak mangę, bo nie trzeba poświęcać tyle czasu na nadrobienie zaległości. Do tego masa zapychaczy w takich anime mocno zniechęca mnie do samego tytułu :D
Feb 12, 2012 6:24 AM
Sep 2008
112
Komiks ma tą przewagę, że nie potrzebuje prądu :D Więc gdy będzie blackout to moja łapa powędruje w kierunku zgromadzonych woluminów. Było by fajnie gdyby w Polsce wydawano więcej one-shotów lub krótkie serie - bo tasiemce są kosztowne w gromadzeniu.

A jeśli anime to już takie jak te ze stajni Ghibli, Madhouse, Bandai...
Zauważyliście, że ostatnio w serialach tło(świat) jest zwykłą ścianą. Jakby skupiali się tylko na postaciach, a drugi plan jest tandetną dekoracją?

Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» Poznajmy siÄ� ( 1 2 )

Vivek - Jun 13, 2010

59 by Sapiel »»
Oct 15, 2013 12:38 PM

» Ulubione Openings/Endings

LukiSumi - Sep 16, 2012

15 by Mitsuki15 »»
Nov 15, 2012 12:20 AM

Sticky: » Ulubione amv :D

Mitsuki15 - Aug 30, 2012

2 by Mitsuki15 »»
Oct 21, 2012 12:45 AM

» Oceń piosenkę

Caladan - Jun 18, 2012

15 by Mitsuki15 »»
Aug 22, 2012 9:05 AM

» Spotkanie part 2 czyli...Piknicon! :D

Mitsuki15 - Jul 1, 2012

14 by Sapiel »»
Jul 4, 2012 2:57 PM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login