Forum Settings
Forums
New
Jan 20, 2012 3:12 PM
Sep 2008
112
Internet grzmi (a za nim pozostałe media) na temat 'tajnych poczynań' polityków, którzy chcą zrobić zamach na wolny internet. Sprawa warta zainteresowania, bo to też uderzy i w Nas - Fandomowców.
Jeśli narzucą cenzurę to pozostanie nam zdać się na wydawnictwa, które będą musiały wydawać tytuły na chybił-trafił.
Pamiętajmy, że Fandom w Polsce powstał dzięki piractwu - gdyby nie on to byśmy... sam nie wiem kim byśmy byli, gdyby nie piratowanie fandomowych pionierów.

Polecam rozpoznanie w temacie, bo politycy trochę mdlą oczy prawami autorskimi, a sprawa jest dużo głębsza.

Reply Disabled for Non-Club Members
Jan 21, 2012 2:06 AM

Jun 2009
216
Tuturu!
Oczywiście, że sprawa jest głębsza - łamanie praw autorskich to tylko pretekst do ograniczania wolności Interentu. Mam nadzieję, że się mylę, ale moja wizja na przyszłość nie jest do końca optymistyczna: PIPA/ SOPA to tylko początek końca - po zamknięciu jednego źródła (Megaupload
  • ) mogą nas czekać kolejne "niespodzianki". TV, prasa, radio manipulują ludźmi wręczając im "odpowiednie" informacje. Internet jest jako tako wyzwolony spod tego wpływu, co z pewnością nie podoba się rządzącym. I dlatego będą dążyć do całkowitej cenzury.
    Najgorsze jest to, że wszystko otoczone jest aurą tajemnicy. ACTA ma być podpisana już 26.01, a szczegółow brak. Głucho i cicho, a wszystko pod znakiem zapytnia.
    No i fakt, ból dla fandomowców.
    Btw, co do prostestu am Wikii - inteligencja niektórych ludzi i umiejętność czytania ze zrozumieniem mnie powala: [url]https://twitter.com/herpderpedia[/url]
    Ale może to tylko chwilowa burza - pogrzmi i w końcu ucichnie....
  • Mitsuki15Jan 21, 2012 2:09 AM

Jan 21, 2012 2:36 AM
    Sep 2008
    112
    Mitsuki15 said:
    Tuturu!
    Btw, co do prostestu am Wikii - inteligencja niektórych ludzi i umiejętność czytania ze zrozumieniem mnie powala: [url]https://twitter.com/herpderpedia[/url]

Cóż poradzić... amerykanie - tych czasem trudniej ogarnąć niż japońców.

Lepiej żeby ciągle grzmiało. Bo co to za rząd, który za plecami obywateli zmawia się z niewiadomi kim i chce ograniczyć nasze swobody... No.6 nam się materializuje

Jan 21, 2012 12:41 PM

Sep 2011
    22
    Z tego co czytałem zarówno SOPA i ACTA upadły po tym jak google zapowiedziało że wyłączy swoją witrynę.
    Nie mniej nie widziałem nigdzie potwierdzenia tych informacji więc może to być jakaś ściema...

El Psy Congroo :D
    Jan 22, 2012 5:10 AM
    Sep 2008
    112
    Kto chce skomentować ACTA off-line? :D

http://www.facebook.com/events/353301034699480/

Jan 25, 2012 8:10 AM

Jun 2009
    216
    Godzinka do protestu. Yeah - nie damy się! ;)

Jan 25, 2012 10:49 AM

Sep 2011
    22
    Zasadniczo miałem być dziś ze znajomymi pod Prezydium, ale dość ostro się rozchorowałem (mam w końcu więcej czasu na anime etc. ;])... Z drugiej strony protesty i tak nic nie dadzą, jedyne co to zebrać 100tyś podpisów pod projektem ustawy odrzucającej ACTA (100tyś podpisów ma moc ustawodawczą).
    Idę się kurować :D

El Psy Congroo ^ ^
    Jan 26, 2012 1:34 PM

Jun 2009
    216
    Tuturu!

Haha, no tak, choroba ma swoje zalety, ale i tak życzę szybkiego wykurowania się xD
    No cóż ja nie miałam wyboru co do pikiety - znajomi przyszli i wzięli ;D
    Może i nic nie dadzą, ale...jakoś człowiek lepiej się poczuje jak wykrzyczy co mu na sercu leży ^^
    Ale generalnie tak śledząc tę całą burzę, może jest promyk nadzieji...? Jest w sumie spór w całej UE, więc może to wycofają. Zresztą to nie koniec - jeszcze czeka nas proces ratyfikacji tegoż Nieszczęścia, więc..pray! xD

Jan 26, 2012 11:53 PM

Sep 2011
    22
    Problem z ratyfikacją polega na tym, że odrzucić można tylko jeden z punktów tej ustawy. Reszta wchodzi w całej UE czy nam się to podoba czy nie...
    Generalnie, moje zdanie na temat ACTA jest takie jak reszty. Tyle tylko że uważam że lepiej by było po protestować jak w innych krajach, z powodu cen paliw, niskich standardów życia (płaca minimalna etc.) kaszaniastej służbie zdrowia itp.
    Innymi słowy należało by się w końcu wsiąść za polityków by zaczęli robić to co do nich należy.
    Swoją drogą na FB widziałem że Szczurek popierał całą gdyńską demonstrację :D
    Jan 28, 2012 9:42 AM

Jun 2009
    216
    No też prawda, że są gorsze rzeczy...ale...ale!
    Hah, tak Szczurek skakał razem z tłumem ^^ Z drugiej strony, raz, że może sobie na to pozwolić (jest w końcu bezpartyjny), dwa - zyskał w oczach gdynian, którzy znów go wybiorą na prez miasta (chociaż pewnie i tak czy siak by go wybrali, ale teraz ma to już jak w banku xD)

Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» Poznajmy siÄ� ( 1 2 )

Vivek - Jun 13, 2010

59 by Sapiel »»
    Oct 15, 2013 12:38 PM

» Ulubione Openings/Endings

LukiSumi - Sep 16, 2012

15 by Mitsuki15 »»
    Nov 15, 2012 12:20 AM

Sticky: » Ulubione amv :D

Mitsuki15 - Aug 30, 2012

2 by Mitsuki15 »»
    Oct 21, 2012 12:45 AM

» Oceń piosenkę

Caladan - Jun 18, 2012

15 by Mitsuki15 »»
    Aug 22, 2012 9:05 AM

» Spotkanie part 2 czyli...Piknicon! :D

Mitsuki15 - Jul 1, 2012

14 by Sapiel »»
    Jul 4, 2012 2:57 PM
    It’s time to ditch the text file.
    Keep track of your anime easily by creating your own list.
    Sign Up Login