Pa, pretpostavljam da svatko ovdje bar jednom poželio kupiti si nešto anime related, bila to figurica, majica, poster ili nešto četvrto. [Dakimakura?]
Za one koji to tek planiraju, evo jedan guide.
Naručivanje iz inozemstva
Osim ako ste jedan od onih sretnika koji mogu kad god požele skoknuti negdje u Njemačku, Ameriku, Japan, sav anime merch morat će te naručiti preko neta. Po tom pitanju većina trgovina prihvaća samo PayPal, i zato vam ga je najbolje odmah napraviti. No zato će vam trebati bankovni račun, ali to je najmanji problem. Već sa 15 godina možete otvoriti jedan učenički/student tekući račun, koji je uglavnom besplatan ili traži neku simboličnu naknadu.
Cijene
Cijene svakog licenciranog mercha relativno su visoke, a to se posebno odnosi na figurice. Trgovine uglavnom drže jednake cijene, ali ponekad se može dogoditi da određena trgovina ima neke stvari na popustu ili ih pak ima u jako malim količinama pa je cijena povišena. Ali okvirno, cijene se kreću:
PVC [nepomične] figure - 450kn pa naviše, često oko 600kn, ali znaju koštati po i nekoliko tisuća kuna u slučaju da su rijetka i limitirana izdanja. Ove figurice u pravilu su rađene prema nekom točnom mjerilu. Relativno rijetko mogu se naći i jeftinije figurice po oko 150kn, ali one nisu u mjerilu.
Figma [pomične] figure - 250kn pa naviše. Ove figurice nisu u mjerilu, ali često dolaze uz razne dodatne dijelove čija količina određuje cijenu. Uglavnom ih je lako nabaviti jer se proizvode masovno, ali ipak postoje neka skuplja limitirana izdanja.
Nendoroid [chibi] figurice - isto kao figma, izuzev što su za sličnu cijenu figurice nešto niže.
Nendo petite figurice - 60kn pa naviše. Chibi dizajn, visine oko 6cm. Nije ih uvijek lako nabaviti jer obično dolaze u ograničenim količinama ili pak samo uz DVD animea i slično.
Majice - 200kn pa naviše u slučaju službeno licenciranih proizvoda. Uglavnom ne idu preko 400kn.
Cijene svega ostaloga dosta variraju, ovisno o dostupnoj količini u dućanu. Stvari poput ručnika, torba i sličnog dućani obično imaju u jako malim količinama pa su cijene prilično visoke. To pogotovo vrijedi za mange na Amazonu, jedan volume mange može koštati oko 30 a drugi 300kn.
U preračunavanju cijena iz yena/dolara u kune koristite se nekim kalkulatorom valuta s dnevnim podatcima koji se može naći na netu.
Order i pre-order
U slučaju da naručite item koji dućan ima in stock, automatski će vam naplatiti iznos s računa i sutradan ili prvi radni dan poslati paket. U slučaju da dućan trenutno nema traženi item, obavjestiti će vas o tome i staviti vas na listu čekanja u slučaju da se item još proizvodi te da ga oni mogu nabaviti. No, kod većine itema često je iznimno važno napraviti pre-order, zato što dućani uglavnom naručuju samo određen broj itema prema pre-order listi i većinu stvari nikad nemaju in stock za obične narudžbe. Zato je bitno naručiti unaprijed. Hoće li vam račun biti naplaćen odmah ili tek nakon što vam je paket poslan, ovisi o dućanu.
Dostava
S obzirom gdje smo, trebat ćete se naviknuti na poduže čekanje dok paket dođe, iako to varira o vrsti dostave koju odaberete. U svakom slučaju ako paket malo kasni nemojte odmah paničariti. Predviđeni datum dostave koji će vam pisati na računu radije uzmite kao datum kada će paket doći u državu a ne na vaša vrata. Postoje tri osnovna načina dostave:
SAL - Najjeftiniji i najsporiji. Definitivno se isplati za pošiljke male vrijednosti ali problem je što nema broj za praćenje, tako da ako vam se paket izgubi negdje na pol puta, možete se samo nadati da će vam trgovina poslati drugi. [Amazon je odličan po ovom pitanju, za druge ne znam.] No to se jako rijetko događa. Rok dostave je 3-4 tjedna, ali ovisi.
EMS - Srednja klasa, za manje vrijednosti naknada zna biti jednaka iznosu narudžbe. Ima broj za praćenje te treba oko 2 tjedna, nekad i manje. Ali opet ovisi o trgovini.
Express Mail - Najskuplja i najbrža opcija. Problem je što naknada za dostavu kod nas često iznosi duplu, pa i troduplu vrijednost same narudžbe, što se ne isplati. Rok dostave je 3-4 dana.
Carina
Najriskantniji dio cijele priče. Ako vam paket prođe ispod radara, super, ali ako ne, onda vam ide carina koja iznosi određen postotak vrijednosti itema i shippinga zajedno, a zatim na sve to skupa još ide trenutnih 25% poreza. Bitno je napomenuti i da stopa carinjenja ovisi o vrsti uvezene robe, što u nekim slučajevima zna biti olakotna okolnost jer recimo na igračke i knjige nema carine. Ali na primjer na majicu od 220kn sa dostavom od 140kn ide 14% carine na odjeću što je onda 410,40kn a zatim s porezom se to penje na 513kn. Mislim da je prilično jasno zašto želite izbjeći carinu.
Sad, tu ima dvije mogućnosti. Prva i najzgodnija bi bila da imate frenda ili poštanski sadnučić u Sloveniji te naručite na njegovu adresu. Tamo je dozvoljen uvoz puno većih vrijednosti pa je teško da će vas cariniti, te samo trebate otići u Sloveniju i osobno pokupiti paket, pošto je dopuštena uvezena vrijednost puno više kada osobno unosite predmet u državu. Ali to ne mogu svi. Druga mogućnost jest da jednostavno uvijek pazite da vrijednost itema zajedno s dostavom bude manja od one na koju ide carina. Pošiljke zanemarive vrijednosti su one do 160kn, a za pakete koje osoba iz inozemstva šalje besplatno, zanemariva vrijednost je do 300kn. Tako piše u pravilniku, ali zapravo cijela stvar ovisi o samom cariniku. Ja sam naprimjer imao narudžbe u vrijednosti 320kn pa mi carina nije naplaćena. Iz osobnog iskustva manja je šansa da će vam naplatiti carinu ako je pošiljka iz Amerike nego li kad je iz Japana, makar vrijednost bila potpuno ista. Za jednu prosječnu figmu također vam neće ništa naplatiti, barem meni još nikad nisu. Ali nekad to zna biti čista lutrija. Zato se radujte ulasku u EU jer će tada biti moguće uvesti dosta veću vrijednost bez carine.
wow...nwšto sam zeznula..bila sam uvjerena da sam napisala post,ali očito je to bilo nešto drugo xD hahahah ugl. znači ponovo:
ovo je sigurno od velike pomoći ljudima koji planiraju nešto kupiti ili misle samo gledati i diviti se tim stvarima xD ugl. izvrsno!!!
...ja osobno sam gledala na eBay-u no ili su stvari jeftine i sranje..ili su ok,ali koštaju brdo^^
nah nadam se da ću uskoro nabavit' nešto ;(
Samo jedan heads-up što se tiče Carine i dakimakura:
Kao što vjerojatno znate, većina japanskih trgovina ne nudi dostavu u inozemstvo, a određenu robu (npr. bilo kakve H materijale, uključujući dakimakure) skoro je nemoguće nabaviti preko normalnih kanala.
Najpopularnije rješenje su proxy servisi koji za dodatnu naknadu kupuju robu lokalno i šalju u inozemstvo. Većina uzima postotak od ukupne vrijednosti robe (10%-15%), što i nije toliko isplativo za dakimakure, koje redovito dođu ¥12000 i više (cca. 900kn). Kao svijetlu točku, istaknut ću Yokatta Shopping Service (link na sitemap zbog lakše navigacije) koji ima fiksnu cijenu od ¥700 za svaka 3 predmeta iz iste trgovine. Izuzetno dobra usluga, preporučujem, etc.
Nego, da podijelim iskustva s Carinom (ovo se odnosi na ZG/Branimirova 4)... Nedavno stigao paket od Yokatte, ukupne vrijednosti ¥25200 + ¥1480 poštarina/registered SAL (IIRC za to su uzeli ¥600, a i Paypal uzme neki postotak (note: ako šaljete kao personal payment, naknada je znatno niža)) - ako ste znatiželjni, radilo se o dvije sayori/NEKO WORKs dakimakure (Chocola & Vanilla). Zatraženo je da deklariraju cca. ¥5000 ili niže, napisali su ¥2000, Carini očito nije bilo dovoljno da prođe ispod radara.
Ugl. stiže sljedeći dan komadić papira preporučenom poštom (to naplaćuju 9.50kn) kojim traže račun za robu. Yokatta nije proslijedila račun emailom, a i nije financijski isplativo Carini pokazati račun od 2000kn+. Ono što trebate napraviti je otići i zatražiti procjenu, recite da nemate račun, kako se radi o proxy servisu a ne o online trgovini (ako ne želite muljati kako vam šalje prijatelj ili što već). Čujem da su redovito znali prijetiti slanjem na procjenu, ali postanu vrlo zbunjeni kad netko to eksplicitno zatraži.
Ako pitaju za transakciju (koju ne morate pokazati), recite kako ne odgovara vrijednosti paketa jer ste plaćali još neke predmete. Ako pitaju koliko ste platili, recite par stotina kuna, nešto blizu deklarirane vrijednosti. Ako krenu implicirati da bi vas mogli opelješit' ("Mi možemo obaviti procjenu, ali vi se možda nećete slagati s tim iznosom."), odgovorite kako imate mogućnost žalbe. Emailove nemaju pravo provjeravati, pozovite se na invaziju privatnosti i sl.
Unutra je navodno bio još neki papir s web adresom (kojoj nisu uspjeli pristupiti, navodno je netko informatički pismen pokušao kasnije), ali ugl. nema razloga za brigu jer garant nitko ne zna navigirat jap. stranicama (pretpostavljajući da se radilo o nekakvom promotivnom letku D-Stagea, a ne Yokatte, nisu vratili spomenuti papir).
S obzirom da službene dakimakure i figure koštaju daleko više nego što bi lokalni carinici smatrali normalnim/opravdanim, nema rizika kod procjene. U najgorem slučaju, otkrit će stvarnu vrijednost preko Interneta (malo vjerojatno) i platit ćete koliko bi i da ste dali račun. U najboljem, neće im se dati procjenjivati ili će to biti neka izuzetno niska vrijednost. Ovisi o službeniku/ici, paket najčešće nećete dobiti odmah (stiže besplatno poštom unutar par dana), pokušat će vas zastrašivati, samo hladnokrvno recite svoje i ne ulazite u dublju raspravu, uglavnom neće cariniti i isplatit će vam se.
tl;dr Nemate račun, nemojte davati konkretne iznose, ne spominjite trgovinu u kojoj je kupljeno (i.e. proxy servis našao, ništa ne znate, Yokatta to i nudi) i budite samouvjereni. Meni nisu ništa naplatili na kraju (iako su sigurno mogli i ~1000kn), što je prikladna osveta za 290kn carine na neke artbookove prije par mjeseci (vjerojatno pod izgovorom da knjiga po zakonu mora imati min. 50 stranica).
Btw, što se tiče dostave, SAL redovito stiže za 2 tj. u ZG (nominalno pišu 3-4 tjedna), EMS unutar nekoliko dana.
Hvala na dodatnim savjetima!
A može i link na tu Vanillu i Chocolu...? *q*
Inače po pitanju dakimakura, ima ih za naručiti i na američkom Toylet.net koji sam linkao, iako je izbor relativno ograničen, a ni cijene nisu najniže. No osobno još nijenu nisam kupio pa nemam baš nekog iskustva.
Uglavnom Touhou likovi (od "TH06 Touhou Koumakyou ~ the Embodiment of Scarlet Devil" do "TH12 Touhou Seirensen ~ Undefined Fantastic Object") i Chocola/Vanilla (dio NSFW). ideolo ima po sliku-dvije u svakom artbooku, nedavno su se vjenčali, ne znam na čemu trenutno rade.
Skoro svi radovi se mogu naći na booru stranicama pod "sayori" tagom. Chocola često netočno tagana kao "chocolat_(sayori)."
Electromaster said: Inače po pitanju dakimakura, ima ih za naručiti i na američkom Toylet.net koji sam linkao, iako je izbor relativno ograničen, a ni cijene nisu najniže. No osobno još nijenu nisam kupio pa nemam baš nekog iskustva.
Za Toylet ne znam, ali ne preferiram američke servise, cijena redovito bude viša od japanskih, a i Carina lakše može otkriti vrijednost. USPS da ne spominjem, treba 100 g. da stigne, a znaju i izgubiti pokoji paket. SAL i EMS preko 30 paketa bez problema.
Što se tiče dakimakura, ima nekoliko servisa koji rade bootleg kopije, najčešće šalju iz Kine. Imam jednu Gasai Yuno dakimakuru od HobbyHeart, ta ionako nije izdana u Japanu, original prodaju na nekoj drugoj kineskoj stranici, ne sjećam se točno gdje. Navodno vektoriziraju, kvaliteta slika bi trebala biti solidna u tom slučaju, znam da ih dosta zna samo uzeti izrazito off-color slike s booru stranica (skenirane/fotografirane) jer nitko ne izdaje high-res digitalne originale. Materijal (2-Way Tricot, mislim da baš uvoze iz Japana) uopće nije loš, ali printaju u 72dpi (mislim) pa slika nije toliko oštra.
Koliko vidim, Anime Dakimakura Pillow preferira 200dpi+ slike za custom dakimakure, printaju na 2WT, nemam direktnog iskustva, možda uzmem Chocola&Vanilla za usporedbu (pretpostavit ću da i printaju 200dpi+ ako traže slike). Sve druge materijale (obično nude više njih, npr. peach skin je najpopularniji bootleg materijal) zaobilaziti u širokom luku, IMO. 2WT koriste za 95% originalnih, košta malo više, ali neusporedivo bolji.
Ne propagiram kupovanje kopija, ali ljudi najčešće krenu od toga jer su jeftinije (npr. $60 za 2WT na HobbyHeartu, bespl. poštarina) pa dajem neke osnovne informacije. Volim imati originale, ali ne želim ih uništavati svakodnevnim korištenjem pa uglavnom idu u arhivu, a kopije na krevet.
Iako osobno tek budem vidio za dakimakure, pošto za početak ima tona figurica koje želim kupit, a nisam ni ja od novaca. U biti danas me baš spasio onaj Yokatta kojeg si linkao jer nikako nisam mogao naći jednu figuricu. :D
Izuzev toga, nedavno mi je došla BRS torba...
Što se tiče MFC, fora je sajt, i dosta helpful ako kupuješ puno anime mercha. Ja za pola stvari ne bi nikad ni saznao da nisam tamo.